Ajánlatok

Friss topikok

  • Deedo: cotcot.hu/divat/cikk/1807 (2008.07.31. 22:14) Újra itt
  • indianyo: szia Nem tudom az oldaladat olvasni, csaka bal egyharmadban látszik szövveg. valami lapozó vagy ... (2007.11.23. 09:09) Ruhák halomban
  • ~szivárvány~: Szia Hajni! Kösz a kommentet. Igen, hozol egy-két, mondjuk max 5 olyan darabot, amit úgy gondols... (2007.11.13. 11:49) Cserebere Szadán!
  • Velenczei Ágnes: Hát én a legkisebb voltam és így az unokatestvérem unokatestvérének a holland rokonaitól kapott ki... (2007.10.31. 23:20) Divatról kicsit

Divatról kicsit

2007.10.28. 22:21 - ~szivárvány~

Címkék: ingyen divat ruha kiállítás beszerzés szocialista helyszín

Ezt az imént kaptam egy ismerősömtől.

KIRAKAT: DIVAT A SZOCIALIZMUSBAN

www.szocialistadivat.hu/hu_main.htm

Megnéztem az oldalt, nagyon tetszik!

Majd még a képeket nézegetem rajta és nosztalgiázom.

Az ötvenes évektől egészen a nyolcvanas évek végéig

     Magyar Dolgozók Pártjának hatalomátvétele utáni évek divatellenes politikáját, a munkászubbony és a traktorosruha virágkorát követően, az 1950-es évek második felétől újra előtérbe került a nők, kiváltképpen a dolgozó nők ízléses, csinos öltözködése.

    A korszak divatját befolyásoló állami intézmények magukra vállalták ennek megvalósítását. Munkáik, a reprezentatív bemutatók kollekciói ékesen bizonyították itthon és külföldön egyaránt, hogy a vasfüggönyön túl is van módi.

    A szocialista divat kirakatként szolgált a világ felé, éppúgy, mint honfitársaink számára.

Eszközként használta a politikai vezetés arra, hogy elhitesse, népgazdaságunk jól működik, fittyet hányva a panaszkönyvek bejegyzéseinek és a kóros áruhiányról beszámoló belkereskedelmi jelentéseknek.

A kiállításon szereplő tárgyak nagy része a „szocialista jó ízlést”, valamint öltözködni vágyó asszonyaink és leányaink erőfeszítéseit dicséri.

Bizonyítva, hogy a divat követése hazánkban is lehetséges volt, még ha a praktikusság és a visszafogottság jellemezte.

A kiváltságos hölgyek mellett a mindennapok emberei is megteremtették maguknak a módot arra, hogy szépen öltözködjenek.

Akkor is, ha éjszakánként a „második gazdaságban” kellett dolgozniuk, ha kurrens holmikat csempésztek és vásároltak a feketepiacon, vagy éppen rokonoktól, ismerősöktől kapott csomagokból öltöztek, hovatovább a Nyugatról, Amerikából, illetve itthon a pult alól szerzett anyagokból varrtak vagy varrattak maguknak.

A kiállított tárgyak, dokumentumok, filmek segítségével – a teljesség igénye nélkül – igyekszünk felidézni a korszakot és annak a divattal való kapcsolatát. A tárlat maga is kirakat, a téma egy szűk szegmensének felvillantása, ahol a fő rendezőelv az esztétikum és a látvány volt.

Kiemelés tőlem.

Mondjuk én nem emlékszem, hogy rokonoktól kaptam volna valamit, a szűk körben én voltam a legidősebb, ill. az idősebb unokatesók min. 10 évvel idősebbek tőlem, vagy fiúk.

Bezzeg az én dolgaim! Na azok vándoroltak rendesen! Sokszor anélkül, hogy tudtam volna róla.

Erről eszembe jutott még valami...



A bejegyzés trackback címe:

https://ingyenruha.blog.hu/api/trackback/id/tr32211362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Velenczei Ágnes 2007.10.31. 23:20:32

Hát én a legkisebb voltam és így az unokatestvérem unokatestvérének a holland rokonaitól kapott kinőtt ruhája nálam landolt, előtte még őket is megjárva. Hosszan, mondhatni kamaszlány koromig nem igazán volt saját boltban vásárolt ruhám, mégis van egy pár olyan ruha, amit most látok újra divatba jönni és lepődök meg rajta, hogy milyen divatosan is öltözködhettem akkor én.


süti beállítások módosítása